Žatevné práce na Zemplíne finišujú

27.07.2007 Humenné

Michalovce/Humenné 27. júla (TASR) - Žatevné práce na Zemplíne vďaka suchému počasiu v týchto dňoch vrcholia. Spokojnosť s jej výsledkami v jednotlivých okresoch spomínanej lokality je však rozdielna.
Úroda z polí Michalovského a Sobraneckého okresu je zozbieraná na 99 %, potrebné je ešte zožať posledné poľnohospodárske komodity okolo Sobraniec. S výnosmi sú michalovskí poľnohospodári po katastrofických scenároch písaných v apríli spokojní. Napriek jarným mrazom a suchu sa priemerné výnosy u pšenice vyšplhali na 4,15 t/ha, u jačmeňa 3,5 t/ha. Výnosy repky boli o niečo nižšie, a to 1,93 t/ha. \"O pšenicu prejavujú enormný záujem Maďari, majú však smolu, jednak sa im nepozdáva údajne privysoká cena - 5 500 Sk/t a na druhej strane, naše subjekty majú odber zazmluvnený, \" uviedol dnes pre TASR predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej správy v Michalovciach Július Fazekaš. Dodal, že tamojší poľnohospodári zozbierali z vyše 18 500 hektárovej plochy 76 830 ton pšenice, z 11 366 ha zhruba 39 780 t jačmeňa a pod.
Žatevné práce ukončili už v Trebišovskom okrese, v Humenskom, Medzilaboreckom a Sninskom okrese s hornatejším reliéfom je žatva ukončená na 89 %. \"S jej výsledkami nie sme spokojní, priemerné výnosy u pšenice sa pohybujú na úrovni 2,1 t/ha, u jačmeňa ešte menej, \" povedala riaditeľka tamojšej komory Jana Špuntová. Podobná situácia je vo Vranovskom okrese, kde je žatva ukončená na zhruba 94 %. Priemerné výnosy u pšenice dosahujú 3,7 t/ha a u jačmeňa 3,2 t/ha. V prípade, že počasie vydrží, žatvu ukončia začiatkom budúceho týždňa.
 

Vyberte región